Província de Girona


Castell de Palol de Revardit
(Palol de Revardit, Pla de l'Estany)

42º 04,177'N ; 2º 47,776'E      
Trobem documentat el castell per primera vegada l’any 1074, en el testament de Bernat Bernat, bisbe de Carcassona, que va morir en aquesta fortificació. A partir del segle XII trobem nombroses notícies del llinatge dels Palol. En la Guerra Civil Catalana del segle XIV, es van posicionar a favor de Joan II Duc de Calàbria i Lorena. Aquest va perdre el conflicte i va ordenar la submissió del castell de Palol, sota la negociació de Joan Sarriera.


A finals del segle XVI, Montserrat de Palol va morir sense descendència. La seva vídua, Anna de Sitjar, es va casar amb Francesc de Cruïlles, passant a partir d’aquell moment a mans d’aquesta nissaga.

En els segles XVII i XVIII el castell es converteix en masia i s’alteren les seves estances per adaptar-les als nous usos.

Estances reformades    Antiga cuina

En 2005, l’ajuntament de Palol de Revardit va adquirir el castell i el va restaurar per adaptar-lo a usos culturals i municipals. Les obres van finalitzar l’any 2013.

Vista general    Vista general

L’element més destacat és la seva torre, situada en el sector oest.


Té planta rectangular i està dividida internament en tres nivells.

Planta superior de la torre  Interior de la torre

En la part inferior del mur oest es conserven tres grans espitlleres.


En el terra de la planta baixa es van localitzar diverses sitges, una de les quals era anterior a la construcció de la torre.

En el sector sud-oest es conserva una altra torre amb espitlleres i la base d’una altra.

Restes d'una torre    Restes d'una torre

Entre els anys 2010 i 2011 es va excavar el sector nord, on es va descobrir l’antic fossar que envoltava el castell per aquest costat i part de la seva muralla atalussada, que també conserva la base d’una torre rectangular.


Una cinquena torre, aquesta de planta circular, s’alça en el costat est, en la part del castell que continua en mans privades.


A banda i banda de la gran torre, trobem dues portes. A la dreta veiem una porta de mig punt i amb l’arc fet amb grans dovelles, que probablement era l’entrada principal del castell.

Porta d'accés principal    Porta d'accés principal

A l’esquerra trobem una altra porta més petita, també d’arc de mig punt.


Dins el recinte trobem el temple de Sant Miquel, datat en el segle XII.