Província de Girona


Castell d'Empordà
(La Bisbal d'Empordà, Baix Empordà)

41º 58,728'N ; 3º 02,666'E     
Uns anys abans del 1300, el comte Ponç V d'Empúries estava enfrontat amb el rei i amb el bisbe de Girona. Per aquest motiu va fer construir diverses fortificacions en punts estratègics per defensar-se de possibles atacs dels seus enemics. Una d'aquestes fortificacions va ser el castell d'Empordà, construït en un indret conegut com a Llaneres. Era un lloc fronterer amb el comtat de Girona, de domini reial i amb la Bisbal d'Empordà, de domini episcopal.


El castell va ser finalitzat abans de concloure el segle XIII i el 1301 va ser donat en feu al cavaller Guillem de Vilagut. Un segle més tard, en 1413, va passar per un acord matrimonial a la família Margarit, que va mantenir el control de la fortalesa fins a finals del segle XVIII.


En 1973 Salvador Dalí va voler comprar-lo, però pagant al seu propietari Pedro Arpa amb obres d'art i no en efectiu. Per aquest motiu no es va fer la venda i Dalí va acabar adquirint el castell de Púbol.

Després d'uns anys de total abandonament, en 1999, va ser adquirit per un matrimoni Holandès que el va restaurar per convertir-lo en un establiment hoteler de luxe. Malauradament, aquest "luxe" fa que no sigui fàcil visitar les estances del castell doncs està tancat la meitat de l'any i quan està actiu els seus preus són prohibitius per a nosaltres...  Per tant, només us podem oferir algunes imatges del seu exterior.


La seva estructura respon més a un conjunt residencial típic dels segles XVII i XVIII que no pas a una fortificació medieval. Malgrat això, encara podem veure alguns fragments i espais de la construcció inicial o de les primeres reformes realitzades en el segle XVI. En el sector nord destaca la gran torre amb les restes de l'antic portal, totalment restaurat, així com diverses finestres gòtiques i renaixentistes.