Província de Barcelona


Capella de Santa Susanna
(Caldes de Montbui, Vallès Oriental)

41º 38,051'N ; 2º 09,673'E      
Capella situada al costat de la muralla de Caldes de Montbui, a pocs metres del pont medieval. Es creu que va ser consagrada l’any 1043, si bé no està del tot clara aquesta data. Si que la trobem documentada l’any 1141. Quinze anys més tard, Ramon de Caldes va donar la capella a la catedral de Barcelona.

Entre els segles I aC i el I dC formava part del recinte termal que hi havia a la zona. En el segle IV es va reduir l’espai dedicat als banys i aquest indret es va convertir en una necròpolis. En 1987 es va realitzar una excavació arqueològica i es van localitzar alguns d’aquests enterraments.

Posteriorment, en el segle XIV va ser annexionada a un hospital per a pobres, que es va construir al seu voltant. Aquest hospital va ser transformat en una casa la casa de banys de Can Rius, i segons un document de l’any 1867, el balneari disposava d’una tribuna que comunicava amb la capella. Per aquesta època es va reformar l’edifici per adaptar-lo a la nova situació.


La capella va deixar de tenir culte a principis del segle XX i es va fer servir de magatzem, fins que en 1979 va passar a formar part del museu municipal. El fet d’haver estat integrada en aquests edificis ha provocat que es perdés bona part de l’estructura romànica, especialment la capçalera. Si que conservem la façana de ponent, malgrat que molt alterada.