Província de Barcelona


Santa Maria de la Quar
(La Quar, Berguedà)

42º 06,348'N ; 1º 58,420'E      
En l'any 900, el bisbe Nantigís de la Seu d'Urgell va consagrar el primer temple aixecat en aquest indret i dedicat a Santa Maria, sant Sadurní i sant Hilari. Des dels seus inicis va tenir la condició de parròquia.


En 1069 els senyors del castell de la Portella van donar l'església de la Quar al monestir de Sant Pere de la Portella. Anteriorment els senyors de Portella l'havien adquirit al vescomte de Cerdanya Bernat Sunifred.


En 1336 es van concedir grans indulgències als peregrins que s'acostaven fins a aquest temple. Això va provocar que la devoció a la Mare de Déu de la Quar fos molt important fins ben entrat el segle XIX.

En 1540 va ser saquejada, igual que el monestir de la Portella, motiu pel qual va estar abandonada durant uns anys.


En el segle XVIII es va reformar el temple amb la construcció de dos altars. Ja en el segle XIX es reforma totalment el temple amb la construcció del cambril i de capelles laterals. Per aquest motiu el temple actual no conserva cap element romànic ni pre-romànic.


Tampoc es conserva en el temple la imatge de la Mare de Déu de la Quar, si no que està en una capella lateral de l'església de Sant Maurici.


Es tracta d'una talla de fusta de la primera meitat del segle XIII. Fa gairebé un metre i mig d'alçada, essent una de les talles romàniques més altes de la Mare de Déu al nostre país. Malauradament en època moderna es va restaurar la talla, si bé podríem dir que es va "reinventar" la imatge doncs es va repintar i se li van afegir arracades, un rosari, un collaret  i corones a la Mare i al Fill. Curiosa restauració...

En el Museu Episcopal de Vic es conserva una talla de Crist Crucificat del segle XIII, procedent d'aquesta església de Sant Maurici de la Quar on es guarda la imatge de la Mare de Déu.