Província de Barcelona


Santa Maria de Cornet
(Sallent, Bages)

41º 53,712'N ; 1º 56,246'E      
El lloc de Corned s’esmenta per primera vegada el 964 en una donació d'un alou que fa el Levita Guadamir al monestir de Sant Benet de Bages. En principi formava part del Castell de Balsareny però els senyors d’aquest el van cedir al bisbe de Vic, que va organitzar un terme més petit i pràcticament independent. L’any 1025 apareix citada la Villa Cornetto .

En 1032 apareix documentada l'església dedicada a Santa Maria. Un any més tard esdevé parròquia.


El temple té planta de creu llatina amb una nau de forma trapezoïdal, ja que s’estreny en arribar a l'absis semicircular. Entre l’absis i la nau s’interposa un espai, a mode de cor, cobert amb volta de mig punt. Tant la volta d'aquest espai com la de l'absis arrenquen d'una senzilla motllura.

Absis i campanar       Absis

A l’inici de la nau s'obren dues capelles laterals que sobresurten a l’exterior formant un creuer.


En cadascuna de les capelles del creuer s'obre una finestra de mig punt i de doble esqueixada.


La decoració de l’absis la formen una cornisa formada per boles i pel seu damunt una franja en molt mal estat de dibuixos geomètrics, format per creus circumscrites. Aquesta decoració és prolonga en els primers metres dels murs laterals.


Cal destacar la finestra situada a la part central de l’absis. És de mig punt i doble esqueixada amb arquivolta decorada amb entrellaçats de vímet.


Els capitells de les columnes estan esculpits amb dues àligues amb les ales desplegades.


Per la part interior es repeteix aquest esquema decoratiu, si bé els capitells presenten una decoració diferent. En un d'ells es van esculpir motius vegetals entre els que trobem caps de llop. A l'altre, hi ha un home vestit amb túnica que separa les branques d'un arbust.

Junt amb la finestra de l’absis, la portada d’accés és un dels elements més importants de l’església. Està situada en un cos que sobresurt lleugerament i decorat en la seva part superior per una cornisa escacada.


Està formada per tres arquivoltes en gradació, les dues exteriors en forma de bossell.


Protegeix el conjunt un guardapols amb sanefa de flors envoltades per doble cercle, sobre imposta decorada amb motius vegetals ondulats i palmetes.


Les arquivoltes en bossell es recolzen en un parell de columnes, que tenen els seus capitells esculpits. El del costat esquerre té representats quatre cavalls rampants. En el de la dreta trobem dos animals fantàstics enfrontats en cada cara.

Capitell amb cavalls rampants    Capitell amb bèsties enfrontades

El campanar de forma quadrada és del segle XVII i es va aixecar sobre la capella del mur sud.


En front de la capçalera hi ha làpides funeràries disposades en forma de graons, algunes datades en el segle XVIII.

Làpida del segle XVIII   Làpida del segle XVIII   Làpida del segle XVIII

L'església pertany actualment al municipi de Sallent des de 1840.