Província de Barcelona


Santa Creu del Mujal
(Navàs, Bages)

41º 53,426'N ; 1º 51,247'E      
Església situada dins l'antic terme del castell de Castelldral. Posteriorment es va crear una altra fortificació en el lloc de Mujal, depenent de l'anterior. És precisament una menció a aquest castell de l'any 1135 la primera notícia documentada del lloc del Mujal.  L'església apareix documentada l'any 1239.  No sabem des de quan tenia la condició de parròquia, només tenim constància que ho era en el segle XIV. En 1909 va perdre aquesta condició i va passar a ser una sufragània de la parròquia de Navàs.


El temple actual va ser edificat en el segle XIII, si bé ha patit nombroses reformes que n'han alterat la seva fisonomia. Els seus murs estan arrebossats tant per dins com per la part exterior, el que no permet distingir quines parts són originals i quines fruit de les reformes.  Actualment presideix el temple un  retaule barroc.


El temple té una coberta gòtica o renaixentista d'arestes amb claus de volta de factura molt senzilla i fetes amb una mà molt poc hàbil.


Si que podem afirmar que la porta d'accés, situada en el mur sud, correspon al temple romànic. Està format per dos arcs de mig punt en gradació, protegits per una motllura a mode de guardapols.