Província de Barcelona


Santa Creu de la Plana
(Santa Maria d'Oló, Moianès)

41º 50,963'N ; 2º 00,710'E      
L'església de la Santa Creu era una capella rural depenent de Sant Joan d'Oló, dins el terme del castell d'Oló. De fet, en 1081 apareix documentada com a Santa Creu de Sant Joan d'Oló.


Entre els anys 1629 i 1639 es va construir un nou temple prop d'aquest i es va traslladar la parroquialitat de Sant Joan a aquest nou edifici, més accessible. Això va provocar el progressiu abandonament del culte en el temple de la Santa Creu i per tant el deteriorament de l'edifici. En 1936 va ser profanada i es deixà de celebrar el culte. Posteriorment es va fer servir com a magatzem agrícola, fet que agreujà el seu deteriorament. Actualment la teulada presenta nombroses obertures, fet que n'accelera la seva decadència i creiem que si no s'hi posa remei, aviat cedirà la coberta de fusta i amb ella part dels murs. Sorprèn que  els actuals propietaris del mas La Plana, una fundació destinada a fomentar el benestar de les persones i la cultura, no prengui mesures per evitar el més que probable ensorrament de la teulada.


Ens trobem davant d'un temple de caire rural edificat en el segle XII. Està format per una sola nau amb coberta de fusta i capçada a l'est per un absis semicircular. Al centre de l'absis hi ha una finestra de mig punt i doble esqueixada.


En època barroca es va cegar la finestra de l'absis i es va cobrir la nau amb una volta de guix. Aquests elements han estat retirats durant els darrers anys. També es va construir un petit contrafort en l'angle sud-oest que no ha estat suficient per evitar l'aparició d'una gran esquerda en aquest sector.


Actualment s'accedeix al temple per una porta ubicada en el mur oest, probablement oberta quan el temple va ser reformat en època barroca. També sembla correspondre a aquesta època el campanar de cadireta d'un sol ull que corona el mur de ponent. Sota el campanar s'obre una petita finestra en forma de creu.


La porta original romànica s'obre en el mur sud, formada per un senzill arc de mig punt fet amb dovelles tallades toscament. Aquesta porta ha estat oberta recentment, després d'estar durant uns segles cegada.


Al costat d'aquesta porta veiem una finestra de mig punt i doble esqueixada.