Província de Barcelona


Santa Anna de Mont-ral
(Gurb, Osona)

41º 57,179'N ; 2º 14,736'E      
Ens trobem davant la capella particular de la família Mont-ral, situada dins la parròquia de Sant Andreu de Gurb. El lloc de Monte Regale apareix per primera vegada l'any 1180 quan es fa referència a la casa forta de Mont-ral. Fou aquesta família, que posteriorment passarà a dir-se Gurb, la que va construir prop del seu casal una església dedicada a Santa Maria.


Deu anys més tard, Guillem, Bernat i Pere de Mont-ral van cedir la capella al bisbe de Vic i a la confraria de Santa Maria. Aquesta associació va ser especialment activa durant els segles XIII i XIV.


En 1273 el temple tenia tres altars dedicats a Santa Maria, a Santa Anna i a l'Esperit Sant.  En canvi, en 1687, estaven dedicats a Santa Anna, a la Mare de Déu del Roser i al Sant Crist. El canvi d'advocació es va produir al llarg del segle XV.

En 1936 va ser profanada. Posteriorment es va restaurar el temple i es va restablir el culte.


Es tracta d'un edifici d'una sola nau, coberta amb una volta de canó i capçada a l'est per un creuer amb dues capelles laterals i un absis de planta quadrada. Posteriorment es va afegir en el costat sud-est la sagristia.


En la capella del costat sud del creuer es va localitzar un fragment de pintura mural conservat actualment en el Museu Episcopal de Vic, en les galeries d'estudi. Està datat en el segle XIII. Es representa a Crist clavat a la Creu i acompanyat per Maria i Sant Joan. Malauradament el Crist està gairebé erosionat del tot.


Per damunt de la Creu hi havia dos personatges més. El del costat esquerre es conserva en relatiu bon estat. Veiem un personatge jove masculí i sense barba, que sosté una estrella de vuit puntes. La figura de la dreta ha desaparegut gairebé per complert. Alguns autors afirmen que es tracta de les representacions simbòliques del Sol i la Lluna.


Emmarcant l'escena hi ha una sanefa de tipus geomètrics a base de circumferències envoltades per petits punts.

S'accedeix al temple per una porta oberta en el mur sud, aparentment molt restaurada. Malauradament no us podem oferir més dades ni imatges de millor qualitat, doncs el temple continua essent de propietat privada i per tant les imatges estan realitzades des de l'exterior de la tanca que envolta la finca.


En el Museu Episcopal de Vic es conserven dues lipsanoteques, tot i que fora d'exposició. Una té forma de globus de fusta, amb tapa. Està pintada amb un color vermellós amb línies i una sanefa de color negre.

L'altra també és de fusta i té forma cilíndrica amb una tapa de cera endurida. Està decorada amb una capa d'estuc de guix policromat amb tons marronosos i línies negres. Per la part interior es conserven petits fragments de teixit. Ha estat datada entre els segle XI i XII.