Província de Barcelona


Sant Miquel de Castelldral
(Navàs, Bages)

41º 53,947'N ; 1º 46,810'E      
Als peus del turó on hi havia el castell de Castelldral, el terme del qual està documentat des de l'any 941, trobem l'església parroquial de Sant Miquel de Castelldral. Haurem d'esperar fins al segle XIV per trobar citada l'església en una visita pastoral del bisbe d'Urgell.

En el segle XVII es va reformar completament el temple, conservant-se només una part de l'antic edifici romànic del segle XI.La part més ben conservada és l'antic mur de migdia, integrat en la nova construcció. També es conserva una finestra de mig punt i doble esqueixada.


El mur està decorat amb arcs cecs i lesenes d'estil llombard.


El temple romànic tenia planta basilical amb tres naus molt estretes i alta la central com podem comprovar en la façana oest, on encara es pot veure el parament de l'antic temple romànic.


El temple estava capçat amb tres absis dedicats a Sant Miquel, a la Mare de Déu i a Sant Joan. Durant la reforma del segle XVII es suprimeix la separació de les naus i les voltes de canó de cadascuna d'elles, passant a tenir una única nau coberta amb voltes estrellades d'inspiració gòtica, fetes de rajols i enguixades. A banda i banda de la nau es van construir tres capelles laterals. En aquesta reforma també es van suprimir els absis romànics i es va construir un de grans dimensions i de planta rectangular. Ja en el segle XVIII es construeix l'actual torre campanar.


La caiguda de l'arrebossat de la façana ha deixat al descobert les traces d'un antic ull de bou, que il·luminava la nau nord.