Província de Barcelona


Sant Mateu de Bages
(Sant Mateu de Bages, Bages)

41º 47,732'N ; 1º 44,086'E      
L'església està documentada per primera vegada en el segle XI, tot i que conserva indicis de que ja existia abans d’aquesta data.


De l'antic temple romànic no en queda gairebé res. Si que es conserva el campanar pre-romànic, edificat en el segle X i d’especial importància, doncs és un dels tres que queden a Catalunya d’aquest estil.


Recentment s'ha restaurat, retornant-li l'aparença que es creu que tenia originàriament. Es tracta d'una torre quadrada de gairebé 15 metres d'alçada i dividida en tres pisos per sobre d'un alt sòcol.


En el primer pis s'obre una finestra de ferradura, en el mur de migjorn.  Això vol dir que el temple original, com a mínim era més alt que aquest primer pis, doncs estava adossat al nord de la torre. L'arc està fet amb petites dovelles.


El segon pis estava cegat fins la darrera restauració, quan s'han tornat a obrir les quatre finestres geminades que es creu que tenia. El seus arcs són de ferradura i descansaven en una columna.


Els capitells actuals són una reproducció dels que es conserven al Museu Comarcal de Manresa. Estan decorats amb motius vegetals i són del tipus corinti califal.

El darrer pis presenta una finestra de ferradura en cadascun dels seus murs, similar a la del primer pis.


Al voltant de l'església es van trobar algunes tombes antropomorfes excavades a la roca. També podem veure dues tombes visigòtiques, procedents d'un jaciment localitzat al coll del Cargol.

Tomba  Tombes visigòtiques