Província de Barcelona


Sant Joan Samora
(Sant Llorenç d'Hortons, Alt Penedès)

41º 26,397'N ; 1º 48,579'E      
Aquesta església apareix documentada per primera vegada l'any 1080. En 1304 apareix com a sufragània de la parròquia de Gelida. A partir del segle XV, en canvi, apareix com a capella dependent de Sant Llorenç d'Hortons.

Malauradament no podem oferir-vos cap altre imatge de l'església que la del seu campanar d'espadanya, doncs "algú" de l'església ha decidit que té més dret que la resta a gaudir d'aquest edifici, malgrat que es suposa que aquest ha de ser un espai de servei i recolliment obert a tothom. Una tanca envolta l'edifici a molta distància i per tant és impossible acostar-s'hi i poder gaudir de la seva arquitectura. El que més sorprèn encara és la descripció de l'indret que fa l'ajuntament de Sant Llorenç d'Hortons a la seva pàgina web, doncs ens convida a visitar aquest espai per que "L’església es troba ubicada sobre un petit turó des d’on es poden contemplar unes excepcionals vistes del paisatge de vinya i camps que caracteritza al municipi."  Crec que no calen més comentaris...


El temple, edificat en el segle XII, té una petita nau rectangular capçada a l'est per un absis semicircular. Aquesta nau està coberta amb una volta de canó lleugerament apuntada, que es troba reforçada per dos arcs doblers. Tant els arcs com la volta arrenquen d'una imposta.

La porta d'accés es troba en el mur sud. Està format per dos arcs de mig punt en gradació. L'exterior, fet amb grans dovelles, està resseguit per un guardapols decorat amb estries.

Coronant el mur de ponent trobem un campanar de cadireta de dos ulls, reformat al llarg dels segles.

En el mur nord es van afegir una capella lateral i una sagristia en època moderna. Precisament en aquesta capella trobem una pica baptismal romànica. Està decorada amb dos grossos bordons, sota els quals hi ha una sanefa decorada amb puntes de llança.