Província de Barcelona


Sant Iscle i Santa Victòria de Bages
(Sant Fruitós de Bages, Bages)

41º 45,497'N ; 1º 50,645'E      
El lloc i l'església de Sant Iscle apareixen documentats per primera vegada l'any 950 quan Sal·la, el fundador de Sant Benet de Bages va cedir un alou situat junt a l'església de Sant Iscle. Des de l'any 1035 ja es té constància de l'existència d'una sagrera al seu voltant i sabem que tenia condició de parròquia ja en 1066.


Des dels seus inicis depenia de la canònica de Santa Maria de Manresa, tal i com apareix en els documents de dotació de la seu manresana.

En l'actualitat ha perdut les funcions parroquials i depèn de l'església de Santpedor.


L'edifici actual és del segle XII i va substituir a un anterior temple pre-romànic. D'aquest primer temple només es conserva una part de la seva antiga capçalera, situada en la part baixa de la torre campanar. En el mur est s'obre una petita finestra d'una sola esqueixada i arc monolític. Aquest temple està datat a finals del segle IX o principis del X.


Sobre aquesta antiga capçalera es va aixecar en el segle XI una torre campanar de planta quadrada. Conserva en la prat inferior la decoració llombarda a base de grans arcs cecs i lesenes. El campanar va ser augmentant amb el pis de campanes a principis del segle XX.


L'església està formada per una sola nau, coberta amb una volta apuntada, capçada a l'est per un absis semicircular.


Aquest és totalment llis i durant segles es va fer servir com a sagristia. En la darrera restauració, feta en 1999, s'ha tornat a obrir a la nau. Externament va ser sobrealçat. En la part central s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada, totalment reconstruïda.


La volta arrencava d'una imposta, que només s'ha conservat parcialment en el mur nord i en l'arc triomfal.


També es van projectar arcs doblers o com a mínim es van començar en el mur sud, doncs només trobem unes poques dovelles prop de la capella del mur sud.


A principis del segle XX es va crear l'actual porta d'accés, feta amb grans dovelles i situada en el mur de tramuntana.


Prèviament, en el segle XVII es va construir una capella lateral en el mur sud, al costat de la torre campanar.