Província de Barcelona


Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes
(Cerdanyola del Vallès, Vallès Occidental)

41º 28,092'N ; 2º 9,058'E      
Primitivament va ser un temple pre-romànic, probablement construïda amb fusta i pavimentada amb terra batuda. El primer document que ens parla de l’església de Sant Iscle està datat el 17 d’abril del 995.


En el segle XII es construeix el temple romànic actual. Aquest es troba situat al damunt de bona part de l’antic cementiri, que envoltava l'edifici pre-romànic.  A l'interior de la sagristia i als peus de la nau es van trobar 19 tombes antropomorfes durant la restauració realitzada l’any 1995 amb motiu del seu mil·lenari. La majoria corresponen als segles X i XI.


Adossada al mur nord del temple, prop del presbiteri, es va construir una torre de campanar, les restes del qual es van trobar en la darrera restauració.

Durant el segle XV, l’edifici es va reforçar amb contraforts exteriors, fet que va ocultar algunes de les finestres del mur sud. Aquestes són de doble esqueixada i molt petites,  així doncs es pot imaginar que l’interior de l’església era molt fosc. La única finestra que s'ha conservat sencera la podem trobar en el mur oest.

Finestra del mur sud   Finestra del mur oest

En el segle XVI es van afegir a la nau dues capelles quadrangulars, configurant una planta de creu llatina. La capella nord es va construir en l'espai que ocupava el campanar.

Capella lateral     Capella lateral

La nau està coberta amb volta de canó, reforçada amb un arc dobler prop del presbiteri, mentre que l'absis té volta de quart d’esfera.

Interior del temple   Arc dobler

L’absis és de planta semicircular, senzill i sense cap tipus de decoració. Interiorment està decorat amb unes pintures realitzades en la dècada dels seixanta del passat segle.

Absis semicircular   Interior de l'absis

De les pintures originals no en queda res in situ. Van ser descobertes en els anys trenta del segle passat i actualment estan exposades al MNAC i al Museu Diocesà de Barcelona.

La porta d’entrada, situada en el mur oest, és posterior, tot i que es creu que l'original estava en el mateix lloc. Al seu damunt hi ha un campanar de cadireta, restaurat com era originàriament.


En una paret lateral i al terra de l’església, davant de l’altar, hi ha dues lloses esculpides, de les que no s'ha pogut definir el seu significat.

Pedra esculpida  Pedra esculpida

L'església fou construïda amb pedres de la zona. A l'interior del temple es conserva un fragment de paret on les pedres estan unides calç i on s'han marcat falsos carreus.