Província de Barcelona


Pont Medieval
(Caldes de Montbui, Vallès Oriental)

41º 38,149'N ; 2º 09,618'E      
Malgrat que antigament era conegut popularment com el pont romà, va ser construït en època medieval, probablement sobre un d’anterior, que si era romà i del que trobem restes en la base dels pilars. Formava part del camí que comunicava Sentmenat amb Egara.


Situat prop de la muralla de la vila, permet salvar el desnivell de riera de Caldes i per aquest motiu es va anar adaptant als diferents mitjans de transport. Amb l’aparició dels cotxes es va modificar la seva estructura, elevant la seva alçada i amplada, fet que quedés totalment desvirtuat. Per sort, l’ajuntament va decidir construir un nou pont uns metres més al nord destinat al trànsit rodat i en 2015 es va començar a recuperar l’estructura i forma que tenia en el segle XIII.

Està format per dos arcs de mig punt d’amplades diferents. El més gran és el que permet creuar el curs fluvial de la riera. El pont té estructura d’esquena d’ase i precisament sobre aquest arc que trobem el punt més alt. L’altre arc, de menors dimensions, permet salvar completament el desnivell de la riera.Tots dos arcs s’uneixen en un pilar en el que es va practicar un arc de mig punt per alleugerir el pes de l’estructura i permetre el pas de l’aigua en cas d’avingudes d’aigua importants. En el costat nord té un tallamar. A l'altre costat de l'arc gran, trobem les restes d'una altre arc de descàrrega, ara cegat.


El pont va ser eixamplat en els seus extrems posteriorment i durant la restauració es van tornar a construir les baranes, que s’havien eliminat quan es va sobrealçar el pont.